Activiteiten

A. Een bijzondere vakantie-studieweek, die wij op verzoek van harte steunen:
“INFORMATIE STUDIEWEEK: VIA ROME NAAR JERUZALEM
Van vrijdag 28 september tot vrijdag 5 oktober 2018, o.l.v. Carla Wittocx.
We verblijven tijdens de cursusweek in ‘Villa Fonti’, Orciano, Le Marche, Italië.
Tijdens deze week willen we nadenken over onze verbondenheid met Israël. We zullen teruggaan in de geschiedenis van de kerk en van het Joodse volk en zo op zoek gaan naar de Joodse wortels van ons geloof. Aangezien we dan in de dagen van het Loofhuttenfeest zitten zullen we de loofhut ook gebruiken.
In Italië genieten we natuurlijk van de heerlijke Italiaanse keuken en kunnen we in een workshop zelf pasta leren maken.
Orciano di Pessaro is gelegen aan de Apenijnen en aan de Adriatische zee. Een bezoek aan beiden staat dan ook op het programma. Verder zullen we kennis maken met pittoreske italiaanse dorpjes in de omgeving.
Info: Near East Ministry, Voorthuizerweg 5, 3862 PZ Nijkerk.”

B. PROJECT BETH HATIKVAH
Eén van de doelstellingen van Beth HaTikvah is om van de maandelijkse giften een bedrag te gebruiken voor hulp in Israël. Gekozen is voor Thuiszorg onder Holocaust-overlevenden.
‘Troost, troost Mijn volk.’
Met deze tekst uit Jesaja 40 werd Corrie van Maanen in 1990 uitgezonden door de Near East Ministry.
Corrie is werkzaam als wijkverpleegkundige in de thuiszorg onder Russische Joden. Dit werk wordt gecoördineerd door de ICEJ, International Christian Embassy Jerusalem. Deze Russische Joden zijn in de afgelopen ruim twintig jaar thuis gekomen in Israël (Aliyah). Mensen met hoop en verlangen, met de uitdaging van een nieuwe start, maar ook mensen die zwaar geleden hebben in de Tweede Wereld Oorlog 1940-1945. Dit verhaal van de oorlog en het lijden dat de Joden in Rusland hebben meegemaakt, is nauwelijks gehoord en heeft nog nauwelijks een stem gekregen.
Het pensioen dat zij in Israël ontvangen is voor velen niet toereikend voor levensonderhoud. Er is veel verborgen armoede onder deze groep mensen.
Honderdduizenden Joden uit de hele wereld hebben afgelopen jaren Aliyah gemaakt naar Israël, maar niet iedereen lukt het een nieuw bestaan op te bouwen. Soms veroorzaakt de ontworteling grote eenzaamheid en heimwee. Wanneer er ziekte is, handicap of ouderdom, valt het niet mee om een sociaal netwerk op te bouwen en in stand te houden.
Specifiek voor de groep Russische Joden voelt Corrie zich geroepen om door praktische thuiszorg onder hen troost te brengen, hulp te bieden waar het in haar vermogen ligt.
Behalve het geven van praktisch zorg, is Corrie bereid om deel te hebben aan hun leven. Hun verhalen over vroeger zijn vaak ten hemel schreiend. De bron waaruit zij put om dit al zoveel jaren te mogen doen is Gods liefde, een onuitputtelijke bron.
In een aantal gevallen is een kleine financiële hulp voor mensen al een geschenk uit de hemel. Geld voor een kleine reparatie in huis, een medicijnrekening die even niet betaald kan worden, een buskaart om een partner te bezoeken in het ziekenhuis, enz.

In de week voor de najaarsfeesten werden er 120 pakketten uitgedeeld; in de pakjes zit een werkje van quilt, gemaakt door een vrouwengroep uit Canada, een voedselbon, een handdoek en een tekstkaart.

Graag willen wij haar helpen om te kunnen helpen met een financiële ondersteuning.